Monday, November 26, 2007

Betul sebetul-betulnya


Yadeh yang boleh cakap Thai dan menulis Thai pun dalam blog dia tulih bahasa Malaysia. Pasai apa ? Pelik ka? Kalau UUK tu pelik pasai apa di tulis dalam tulisan Jawi bermakna blog Yadeh pun akan pelik juga nanti bila 200 tahun lagi anak cucu Yadeh heran pasai tok wan dia tulih Melayu. Silap2 anak cucu dia buat kesimpulan ......tok wan kita ni Thai murtad ka?


Ini memang betul sebetulnya. Yadeh cakap Siam tapi tulis dalam bahasa Melayu. Tapi jangan jadi bingai, yang Yadeh dok tulis ni ialah perkataan Melayu, bukan perkataan Siam atau bahasa Siam. Tak kan nak tulis perkataan Melayu guna huruf Siam? Tak pernah orang buat. Tulisan Melayu diguna utk menerangkan perkataan Melayu, tulisan Siam utk menjelaskan perkataan Siam.

Bahasa Melayu sebenarnya telah di tamadunkan dalam kerajaan bersama kemasukan Islam di tanah Melayu. Tulisan jawi bermula apabila ada pertembungan antara pengaruh Parsi dan Arab dalam masyarakat Melayu ketika itu.

Baguslah kalau dah mengaku Melayu. Kalau dari awal-awal lagi mengaku kan baik. Ini dok mengaku Siam, bukan calang-calang Siam pulak tu..Raja Siam..

Kalau undang-undang Kedah di tulis dalam bahasa Thai saya rasa Mariam Salim tak mungkin dapat nak buat terjemahan dan yang boleh baca UUK tu nanti pun cuma Yadeh sorang2 saja kut.

UUK tidak akan ditulis dalam bahasa Siam sebab ia tak ada kena mengena dengan Siam.
UUK adalah digunakan untuk rumpun nusantara yang berkerajaan MELAYU jadi dah tentu raja-raja Melayu ini menetapkan penulisan dalam bahasa Melayu ketika itu adalah tulisan Jawi.

Bagus..bagus..dah mengaku Melayu dah..berkerajaan MELAYU, raja-raja Melayu dan bahasa Melayu ini yang kita nak dengar...Kalau dari awal-awal lagi mengaku kan baik.

Lagi pun UUK ni di tulis dalam tahun 220 hijrah. Waktu ni tulisan Thai belum moden lagi serupa dgn yang wujud sekarang ini sebab tulisan Tai-Kadai iaitu tulisan yang hampir menyerupai tulisan Pallava.

UUK tidak mungkin ditulis pada 220 H, kerana pada 220 H, bahasa berlainan dari dalam UUK. Contoh Bahasa Melayu zaman itu ialah:

vulan = bulan
nayik = naik
samvau = sampau = sampan (maksudnya perahu yang besar)
mangalap = mengambil (maksudnya mencari)
marlapas = berlepas
mamava = membawa
vala = bala = bala
tenteralaksa = (menyatakan jumlah yang tidak terkira banyaknya)
dangan = dengan
sarivu = seribu
tlu = telu = tiga
sapuluh dua = sepuluh dua = dua belas
vanakna = banyaknya
sukhacitta = sukacita
marvuat = berbuat
vanua = benua = negeri
ko = ke

Contoh ayat Melayu masa itu: "pada masa vulan mangambang kitha dangan sukhachitta mangayoh samvau ko sabarang sunngai untok marlapas taik barang dua tlu ketoi, bagitulah adanya kerna katika itu kitha belom lagi pandai marvuat jamban..."

Manakala pada Batu Bersurat 1326 itu, yg 500 tahun lebih lewat dari tahun 220 H itu pun bahasanya masih lintang pukang serupa bahasa Annae jual kacang putih saja..

Contoh Batu Bersurat Terengganu, muka tiga:

Bujang dandanya sepuluh tengan tiga jika ia.........
Menteri Bujang dandanya tujuh tahil se (paha)....
Tengah tiga, jika tetua bujang dandanya lima (tahil....
Tujuh tahil sepaha masuk bandara, jika O (rang).....
Merdeka. Ketujuh derma barang perempuaan hendaak..........
Tiada dapat bersuami, jika ia berbuat balabicara..............

kalau kita kaji "dengan Ilmu" kita tak akan kata UUK ditulis pada 220 H.
Kitab2 yang di tulih orang Patani yang duduk di Thai dan boleh bercakap Thai pun di tulih dalam tulisan Jawi. Pasai apa orang Patani ni tak tulih dalam bahasa Thai.

Kitab yang ditulis di Pattani akan guna Jawi kalau perkataannya Melayu, akan guna tulisan Thai kalau perkataannya Siam.

UUK kedah merujuk kepada tarikh bila kerajaan Melayu ni dah ada perlembagaan. Mempunyai perlembagaan bererti negeri itu telah merdeka dalam kontek kemerdekaan. Kalau tak merdeka tak boleh ada perlembagaan sendiri. Itu yang perlu di tengok bukan tengok tulisan ni di tulih oleh budak2 ka atau bapak budak.

Bagus..bagus..dah makin bangga mengaku Melayu.. Kalau dari awal-awal lagi mengaku kan baik.
Apa pun, UUK ini bukan perlembagaan negara Merdeka. Ia hanya cerita berapa cukai yang perlu dibayar pada Raja, panglima, pang enam, pang tujuh. Ia tak ada laporan belanjawan menunjukkan ke arah mana hasil cukai itu dibelanjakan. Tau kutip tol saja, jalan tak turap. Ia juga bukan undang-undang utk rakyat jelata sbb hukuman berbeza-beza, utk bangsawan lain hukuman, utk org merdeka lain hukuman, utk hamba lain hukuman. Dan ini amat bercanggah dgn Islam. Wallahualam bissawab.

No comments: