Tuesday, November 13, 2007

Selamat Pagi Cikgu


Apa khabar murid-murid sekelian? Hari ini cikgu Yadeh mau membincang contoh mudah yang cikgu paparkan semalam. Murid-murid sekelian ingat tak semalam cikgu ada letak gambar anai-anai kemudian cikgu kata gambar itu adalah gambar cikgu. Murid-murid sekelian tahu ka kenapa cikgu buat demikian?
Murid-murid nampak atau tidak, bila cikgu buat demikian, akan timbul pelbagai keributan dan polemik. Ini kerana orang ramai tahu yang gambar itu adalah gambar anai-anai, bukan gambar cikgu Yadeh. Emak anai-anai yg mengandungkan anai-anai 44 tahun yg lepas cam dgn jelas bahawa itu adalah gambar anak kesayangan dia. Bapa anai-anai yg selalu bawa anai-anai pi minum kopi di Pekan Bumbung Lima 39 tahun lepas tahu gambar yg cikgu Yadeh paparkan adalah gambar anak dia yg dia pernah share secawan kopi dulu. Masa tu dia minum dlm piring pelapik cawan, manakala anai-anai diberi minum dlm cawan. Bini anai-anai yg share anak-anak dgn anai-anai juga pasti, yg gambar itu adalah anai-anai. Begitu juga para pelajar anai-anai di UiTM Merbuk itu, mrk juga sangat pasti yg gambar ukuran gambar buat Border Pas masuk Siam itu adalah gambar pensayrah mrk.
Ada ka patut, cikgu Yadeh claim kata gambar dia? Murid-murid nampak tak apa yg cikgu maksudkan?
Bila cikgu pamerkan gambar itu tak sampai tiga jam, satu topik baru muncul dlm blog klon dgn marah mendengus-dengus..menunjukkan kemarahan yg amat sangat..tak tau kenapa dia marah sangat wallahualam. Kita abaikan itu.
Tak sampai tiga jam selepar tersiarnya gambar itu juga, anai-anai telah mengumumkan bahawa laporan polis telah dibuat atas perbuatan cikgu meletakan gambar dia dan letak nama Yadeh. Tapi dia pi bising silap blog. Gambar dia siar di sini, dia pi buat kenyataan dlm blog lain. Tak apalah, mungkin dia silap sebab blog itu adalah klon blog ini. Keseilapan yg boleh diterima.
Nah..kalau gambar org lain yg ada saksi-saksi terdekat itu bila kita claim kata gambar kita, tentu akan timbul keributan, begitu jugalah tentang Raja-Raja Ayutthaya yg nama Siam itu kalau ada org kata nama Seman ka, Abu ka..tentu kita pun tak percaya. Lebih-lebih lagi seseorg raja itu di katakan bernama Thong Chai di Siam, Kundur di Melaka dan Bahadur di India. Ada ka patut, seorang yg sama berada di tiga tempat berbeza dgn nama yang berlainan pula? Seakan dlm dunia ni tak ada org lain lagi. Ini sama juga kalau kita kata seorg bapa ayam itu bernama Tiong Nam di kawasan pelacuran Bukit Bintang, Mat Saman di kawasan pelacuran Lorong Petani di Alor Setar dan Hj Taib di kawasan pelacuran Chow Kit.
Jadi, murid-murid fahamkan lah apa yg cikgu Yadeh cuba sampaikan.
Baiklah murid-murid, kita sambung pelajaran lukisan hari ini, semua murid dikehendaki melukis gambar bertajuk "Cat Putih yg Tumpah di atas sekeping Kain Putih.
Contoh lukisan seperti gambar di atas.
Buat kerja masing-masing, jgn bising, cikgu nak keluar pi beli nombor sat.

No comments: