Monday, June 9, 2008

Lancar Macam Mesin Gun

Dlm blog sejarahnagarakedah, dikatakan org tembun dlm klip di atas menyimpan wasiat turun temurun. Beliaulah yg dimaksudkan sbg Nai Long Kasim Ibn Nai Long Ahmad, waris terkini keturunan raja-raja Ayuthaya. Dlm rekod JPN, nama dia ini ialah Kasim B Hj Ahmad, dari mana datang Nai, wallahualam..
Nai Kasim ni di katakan boleh menghafal dan mengingat wasiat dgn baik dan boleh menyampaikannya dgn lancar pula selancar mesin gun sebagaimana dakwaan dlm blog itu,,,,
...Pasal bercakap mengenai sejarah Kedah, udahlah lancar, ibarat peluru mesingan keluarnya..
betul tak betul, cuba tengok dlm klip di atas..lancar mcm mesingun, kadang-kadang gagap-gagap, kadang-kadang cuit org sebelah utk mendapat kepastian..
salah satu percakapan NLK dlm klip di atas: ..."bila dia balik dari ngaji dari ghrom..ghrom..dia balik pi di negeri cina nun, di negeri cina ni dia mula start nak..nak..nak..nak..nak apa ni..nak..nak..nak..nak"..mesin gun depa muntah peluru bunyi nak..nak..nak..nak..
apa yg jibauknya, semua benda dlm bahasa Siam itu ada saja maknanya dialihkan makna dlm bahasa melayu..kalu betul ok jugak..ini merapu saja..tipu org melayu yg tak faham bhasa Siam boleh la..

No comments: